Erkeklerde Burun Estetiği (Rinoplasti)
RANDEVU TALEP ET

Online Randevu Talebi

Bellaplast Lazer & Estetik Cerrahi Merkezi online randevu talebi sistemi

 

Erkeklerde Burun Estetiği (Rinoplasti)

Erkeklerde Burun Estetiği (Rinoplasti)

Burun estetiği erkeklerde genellikle solunum güçlüğü çeken deviasyon ve burun eti gibi problemleri olanlara daha sıklıkla yapılmakta veya deviasyon ameliyatlarına kombine edilmektedir.

Özellikle yamuk, eğri burunlarda hem görünüm oldukça rahatsız edecek durumdadır hem de nefes alma güçlüğü, horlama, sinüzit gibi problemlerle birliktedir.

Deviasyon yani burun içi kemiği eğriliği olan kişilerde belirli bir yaştan sonra şikâyetler artmakta ve burun eti yani konka hipertrofisi gibi başka sorunlar da eklenmektedir.

Burun estetiği nedeni ile başvuran hastalar genellikle 20–30 yaş grubunda olup eğitim düzeyleri belirli seviye üzeri olan kişilerdir, belki de bu durumun sebebi ekonomik sebeplerin dışında halen belirli toplum düzeyindeki gruplarda bu tip operasyonların utanılır olmasındandır.

Erkekler ilk görüşmeye ve muayeneye genellikle yalnız veya erkek arkadaşlarla gelmeyi tercih ediyorlar, genellikle de deviasyon veya burun eti olsun veya olmasın, solunum problemi olduğunu söyleyerek gelmeyi tercih ediyorlar.Genellikle hastanede yatmak istemiyor ve mümkünse aynı gün taburcu olmayı tercih ediyorlar.

Erkeklerde yapılan burun estetiğinin yüz hatlarına uyumlu ve doğal olması gerekir. Özellikle doğu görünümlü kişilerde doğal görünüm çok önemlidir ve kişinin karakteristik yapısını bozmayacak ve görünümünü daha olumlu yönde etkileyecek burun yapısı oluşturmak çok önemlidir.

Irklara ve bölgelere göre değişen bazı yüz açıları alın-burun, burun-dudak, dudak-çene, burun çene orantıları vardır. Bu orantı kadında ve erkekte tabi ki farklıdır.

Burun operasyonu öncesi hastanın değişik açılardan resimleri çekilir ve çizim yapılır, asimetri ve çukurlar, çıkıntılar değişik renklerde çıkmayan kalemlerle işaretlenir. Operasyon genel veya sınırlı uyuşturma ile yapılabilir ancak genel anesteziyi tercih ediyoruz bu hem cerrahın geniş bölgede rahat çalışmasını, hem de hastanın konforunu sağlamaktadır.

Operasyon burun deliğinden yapılan insizyon yani kesi ile yapılır, nadiren açık teknik denilen teknikle de yapılabilir bu durumda burun önünden kolumella denilen bölgeden yapılan insizyonla girilir.
Operasyonun yaklaşık olarak zorluğuna veya durumuna göre 2–4 saat sürer, önce eğer varsa deviasyon ve burun eti yani konka opere edilir ve daha sonra burun estetiği yapılır. Tamponlar duruma göre 1. veya 2. gün alınır, delikli yani hava yollu nefes almayı sağlayan tamponlar genellikle tercih edilmekle birlikte bazı durumlarda ve burun deliği küçük olanlarda daha küçük tamponlar koymayı tercih ediyoruz.

Atel denilen kalıplar 7–8 gün sonra bazı durumlarda da 10 gün sonra alınır, genellikle flaster ve bandajlar birkaç gün daha tutulur, septum deviasyonu fazla olan ve burunda kayma ihtimali olan kişilerde bu kalıplar 2–3 hafta da tutulabilir.

Operasyon sonrası kişinin travmaya veya darbeye uğramaması gerekir ve ağır spor hareketleri, sauna, hamam 2 ay sonra serbest olabilir ancak, erken dönemde darbe alınmamasına dikkat etmek gerekir.

Operasyon sonrası ödemlerin tam olarak inmesi ancak 2–3 haftadan sonradır ve 2 ayı bulabilir. Tam iyileşme 3–4 ay kadar da sürebilir, sigara içen kişilerde iyileşme daha yavaş olur. Bu dönemde aşırı sıcak banyodan ve güneş ışığından korunmak gerekir, güneşlenme ve güneş odası 2 ay yasaktır.