Liposuction
Liposuction 1970 li yıllardan bu yana uygulanan ve günümüzde oldukça geliştirilmiş, bölgesel zayıflatma, şekil verme, orantısızlıklar düzeltme amaçlarıyla yapılan yağ alma operasyonudur.
Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Geliştirilmiş sedasyon sayesinde geniş bölgelere dahi lokal anestezi ile acısız bir şekilde bu operasyonu gerçekleştirmek mümkün olabilmektedir.Biz genelde lokal anesteziyi tercih ederiz. Hasta bu esnada sağa ve sola dönebilir ve konuşabilir ama derin bir rahatlık ve rehavet duygusu altındadır, acı ve kaygı duymaz. Aralıklı olarak konuşur ama genelde rahatça uykulu şekilde yatar.
Bacaklara ve vücuda istediğimiz şekli verebilir ve böylece daha rahat bir işlem yapabilmiş oluruz. Bu operasyondan önce yağ alınacak bölgelere operasyon esnasında çıkmayan özel kalemler ile çizim yapılır ve steril edilebilen özel bir çamaşır giydirilir.
Bu çizimler mutlaka ayakta yapılmalı ve sellülitli bölgeler de ayrıca işaretlenmelidir. Sellülit diye bilinen portakal kabuğu görünümüne yol açan fibröz bantlar, yağ düzensizlikleri yapışıklıklar açılır, yağ tabakalarının homojen bir duruma gelmesi için liposuction esnasında özel bir işlem yapılır. Bu operasyon esnasında tüm sellülitler olmasa dahi büyük bir kısmını azaltmak mümkün olabilmektedir.Ancak cilt gevşekliğine ve atonik denilen ince elastik olmayan cilt yapısına bağlı sellülit mevcut ise bu durumda liposuction sonrası başka işlemler yapmak doğru olacaktır.
Sellülit denilen düzensiz görünüm ve yağ tortuları oluşumu gibi durumlarda hastanın beslenmesi, yaşam tarzı, genetik ve hormonal yapısı önemli rol oynar. Aslında sellülitle savaşma uzun süren ve hastanın aktif emek ve zaman harcaması gereken uzun bir süreçtir. Tabi ki bu hastanın sellülit derecesine, sellülit tipine, hastanın yaşına, hormon ve genetik yapısına göre değişir. Beslenme, spor, aktif yaşam çok önemlidir, cilt dahi sellülit derecesini belirler.
Uzun ve dikkatsiz güneşlenme sonucu oluşan solar keratozlu ve atonik cilt sellülit derecesini arttırabilir. Bol su,taze meyva ve sebzeden zengin beslenme tarzı, asitli içeceklerden uzak durmak, spor yapmak önemlidir. Ani verilen kilolar ve ağır diyetler kalıcı ve kötü sellülit oluşumuna yol açmakta ve cilt kalitesini bozmaktadır.
LIPOSUCTION SONRASI YAPILMASI GEREKENLER
Liposuction esnasında özel bir solüsyon yağ dokusu tabakasına verilir ve bu yayılan solüsyon lokal aneztesi etkisi gösterirken aynı zamanda yağların erimesini de sağlar. Bu yöntemde oldukça ince kanüller kullanılır, serum yayıldıktan sonra hemostazı de sağladığı için kanama ve sonrası morluk görülmez. Her bölgeden yağ alınabilmesi mümkündür. Boyun altı, ayak bileği gibi ince bölgelere dahi bu yöntemle işlem yapılabilir.
Asla bir seansta kişinin kilo ağırlığının yüzde beşinden daha fazla alınmaması gerekir. Bu operasyon sonrası özel bir bandaj yapılır ve bandaj 1–2 gün sonra açılır özel bir korse giydirilir. Bu korse özel olarak üretilen dokuması özel olan bir korsedir ve sıkıntı yapmaz. Bu korse sayesinde ödem ve şişlik oluşmaz, dışardan bakılınca bu korse belli olmaz, kıyafetle anlaşılmaz.
Çok kilolu hastalara gerekirse 2. seans uygulama yapılır ancak aynı bölgeye yapılmasına gerek kalmıyor, farklı bölgeye ise yaklaşık 1–2 hafta sonra yapmayı tercih ediyoruz. Operasyon birden fazla bölgeye yapılabiliyor veya aynı anda başka bir operasyonla kombine edilebiliyor. Bu tabi ki yapılacak operasyon tipine ve zamanına göre değişir. Selülit tedavileri için merkezimizde Karboksiterapi, LPG, Lipoliz ve Selülit tedavileri yapılmaktadır.
Liposuction sonrası özel bir diyete gerek yok. Ancak kişinin fazla kiloları varsa diyetisyene yönlendiriyoruz. Yine de Liposuction sonrası tuzu ve yağı azaltmayı tavsiye ediyoruz, Protein açısından zengin, karbonhidrat ve yağın az olduğu diyet ya da beslenme şekli daha uygundur.
Liposuction sonrası 2–3 gün içinde ise geri dönmek mümkün, ancak işiniz sürekli oturma ya da ayakta durmayı gerektiren bir iş ise korsenin üzerine varis çorabı giymek gerekir. Korsenin özel olarak Liposuction için yapılması nedeniyle, kullanımda herhangi bir rahatsızlık hissi vermemektedir. Üzerine kıyafet giyilebilir ve uygulama yapılan bölgeye göre değişik şekilleri mevcuttur.
Birkaç hafta ayaklarda, bacaklarda ödem ve şişlik olabilir. Bacakların akşamları 45 derece yukarıda tutulması ve soğuk duş ödemi azaltmak için çok yararlıdır. 3 hafta spor ve ağır egzersiz yapılmaması gerekir. Yürüyüş normal aktivite ve 1. hafta sonundan itibaren yüzmek çok yararlı ve rahatlatıcıdır, ödemlerin kolay inmesini sağlar. Çok dar kıyafetler giyilmemelidir, sürekli oturulması durumunda korsenin ve kıyafetlerin kıvrılmamasına dikkat edilmelidir.
Liposuction vücut şekillendirme işlemidir ve bu işlemden sonrası kişinin ideal kilosunu bulmayı hedeflemesi; düzenli spor ve dengeli beslenme de yapılan işlemin güzelliğini ortaya koyar.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Liposuction en sık hangi bölgelere yapılır?
Liposuction bölgesel incelme operasyonu olup kişinin orantısızlığı hangi bölgelerde ise her bölgeye uygulanabilir. Genellikle kadınlarda karın, bel, kalça gibi yağ dokusunun hemen hemen her ırkta yoğun bir şekilde depolandığı bölgelere yapılırken erkeklerde ise boyun, bel ve karın, ağırlıkta olmak üzere yapılmaktadır. Son yıllarda gelişen teknoloji ile beraber ayak bileği, yüz, koltukaltı dahil hemen hemen her bölgeye uygulamak mümkün.
En sık hangi yaş gurubu bu operasyonu talep etmektedir?
Yaş operasyon için birinci şart olmamakla birlikte tabi ki ergenlik çağını aşmış, mental ve fiziki sağlığın yerinde olması gerekir. Üst yaş sınırı yoktur ama kişinin cilt kalitesi ve elastikiyeti önemlidir. Cilt elastikiyeti azalmış, çatlak ve sarkma oluşmuş bölgelere uygulamak iyi sonuç vermez. Ancak sadece çatlak varsa ve cilt kalitesinde azalma yoksa bu durumda Liposuction yapılabilir.
Bu tip durumlarda süperfisyal tip Liposuction yapmayı tercih ediyoruz, Cilt elastikiyeti ve kontraksiyon arttığı için bu yüzeysel tip Liposuction bu tip bölgelerde tercih edilebilir. En sık 30–45 yaş gurubu Liposuction için başvurmaktadır.
En fazla kaç kilo alınır?
Bu kişinin vücut ağırlığı ile orantılıdır ve kişiye göre değişir. Liposuction vücut şekillendirme operasyonudur ve genel zayıflama operasyonu olarak düşünülmemelidir. Vücut ağırlığının %6’ sın dan fazla pür yağ alınmamalıdır. Eğer daha fazla alınması gerekirse ikinci bir seansda alınmalıdır. %8’ den fazlasının alınması metabolik ve fiziksel riskler içerirler. Yağ embolisi denilen olayda aslen bir metabolik olaydır ve çok fazla yağ alınması halinde karaciğerden serbest yağ asitlerinin salgılanması sonucu doğurur. Eğer belirtilen sınırlar aşılmaz, operasyon öncesi gerekli tetkikler yapılır ve operasyonda antikoagulan profılaksisi uygulanır ise riskleri önlemiş oluruz.
Öncesi yapılası gerekli İşlemler veya hazırlık var mı?
Operasyon öncesi rutin tetkikler; tam kan sayımı ve protrombin yani pıhtılaşma faktörleri istenir. Ancak kişinin kendinde mevcut başka bir hastalığı var ise örneğin diyabet tansiyon gibi genel sistem hastalıkları mevcutsa bu durumda ekstra tetkikler yapılır.
Operasyon lokal anestezi mi, genel anestezi ile mi yapılır?
Hastaların %90’ı lokal anesteziyi tercih eder ancak bu hastanın tercihine bağlıdır. Sedasyon denilen rahatlatıcı ve kişinin heyecan, korku, endişe gibi duygularını yok eden bir uygulama yapılabilir. Hasta bu durumda hareket edebilir, ancak derin bir sarhoşluk içindedir.
Operasyon yaklaşık ne kadar sürer?
Ortalama 3–4 saat sürer ancak alınan yağ dokusunun miktarına ve yaygınlığına göre bu süre 1-7 saat arasında da değişebilir. Alınan bölgeye daha önce Liposuction yapılmış olması, fibrotik sert yağlar, erkeklerde özellikle jinekomasti de denilen göğüs bölgesi yağlanmaları sert olduğu ve solüsyon verildikten sonra beklemek gerektiği için uzun sürebilir, Bazen sadece boyun. diz çevresi gibi küçük bölgelere yapıldığında işlem çok daha kısa sürebilir.
Operasyondan sonra yapılması gerekli özel bir işlem veya uygulama var mı?
Operasyondan sonra özel bir bandaj uyguluyoruz ancak bu bandajın üzerine özel bir korse de giyiliyor. Korse bandaj çıkartıldıktan sonra da giyilmeye devam edilir ve yaklaşık 3 hafta giyilir.
Bu Liposuction yapılan bölgeye ve kişiye göre değişir ancak korse Liposuction için özel üretilen bir korse olduğu için sıkıntı ve zorluk yapmaz. Ödemlerin daha kolay atılabilmesi için merkezimizde pressor denilen lenf drenaj sistemi ve ultrason da ücretsiz olarak uygulanmakta yaklaşık 3 hafta devam etmektedir.
Aynı bölgeye yeniden liposuction yapılabilir mi?
Yapılır ancak genellikle gerek kalmaz çünkü miktar fazla ise birkaç seansda yapmayı tercih ederiz ve 2-3 hafta arayla bölge bölge yapmak daha mantıklıdır. Kişi yine de ilerde isterse ve ihtiyacı olursa aynı bölgeye 4-6 ay sonra yaptırması uygundur. Ancak 2 ay sonra da yapılabilir.
Liposuction yapılan bölgede çukurlaşma olur mu?
Eski teknik ve aspiratörle yapılanlarda eskiden girinti çıkıntı oluşabiliyordu ancak tümescent yöntem denilen özel bir solüsyon verilerek yapılan tekniğimizde bu gibi olumsuz sonuca rastlamıyoruz üstelik sellülitlerin büyük bir kısmını yok ediyor ve lipofilling yaparak daha düzgün hale getirebiliyoruz.
Özel bir rejim yapılması gerekli mi?
Özel bir rejim uygulaması yok ancak iyileşme döneminde sellülitlerin çözülmesini ve ödemin daha rahat atılması ve yağ katabolizması artmış iken kalan yağların daha kolay eriyebilmesi içın operasyon sonrası bol su içilmesini ve yağsız ve az tuzlu beslenilmesini tavsiye ediyoruz.